Destiny

15 800 лева глоба за премазан работник при събарянето на Мебелна къща

4 наказателни постановления за общо 15 800 лева заради загинал този юли работник при разрушаването на Мебелна къща в Пловдив е издал шефът на Инспекцията по труда инж. Атанас Чернаев. Санкциите са били наложени на фирмата, която е била наета да извърши дейностите по разчистването на терена. Това съобщи инж. Чернаев в отговор на запитване на Агенция "Монитор".

Той уточни, че наказателните постановления все още не са влезли в сила, тъй като фирмата ги обжалва в съда. Трагедията стана на 21 юли т.г., когато метална конструкция с размери 6 на 12 метра падна и уби на място един от работниците. Проверката на Инспекцията по труда е установила, че 60-годишният мъж е рязал конструкцията, като е стоял под нея. „Основните причини, че не са предприети достатъчно адекватни мерки рязането на тези метални конструкции да се извършва по безопасен начин. Човекът, който реже, не трябва да е под конструкцията. Няма къде да падне освен върху тебе. Основен проблем, че е бил без правоспособност да извършва газопламъчно рязане както и че не е имал трудов договор. В момента, в който е останало едно парче от тази конструкция, тя се е скъсала и е паднала върху него”, каза инж. Чернаев. По думите му явно по време на възлагането на работата на загиналия не му е било обяснено как да свърши дейността по безопасен на него начин.

При втория трагичен случай със загинал строителен работник от този септември в индустриална зона „Стряма” виновник за трагедията е багер. Тежката машина е подравнявала в новостроящо хале настилката. Когато е излизала навън, със стрелата е закачила един от панелите на сградата, бутнала го е  и той е повлякъл останалите. В този момент двама работници са полагали външна изолация на халето, когато панел от конструкцията ги е съборила и е убила на място единият. На фирмата били съставени два акта, като предстои да бъдат издадени наказателни постановления ,каза инж. Чернаев. По думите му през първите 9 месеца от началото на годината в пловдивска област са станали 205 трудови злополуки. Броят на смъртните случаи за този период е 7. Миналата година трудовите злополуки са били 213. За първото деветмесечие на тази година има и 186 производствени злополуки.

Banner 468 x 60 px