Destiny

Пълна мистерия: От къде е татулът в отровния спанак, отгледан край Пловдив?

Проверка на инспектори от Българската агенция по безопасност на храните в масивите ни със спанак установи, че няма поникнал татул. Това заяви за Агенция Монитор фермерът от пловдивското село Златитрап Ивайло Малджански, който е производителят на количествата спанак в търговската мрежа, за които има съмнения, че е примесен с отровното растение.

„Пристъпваме към унищожаване на изтегленото количество, което е изтеглено при нас и това, което е при нашите клиенти”, обясни фермерът. По думите му в петък ще има точни данни за иззетото от клиентите му количество спанак, като приблизителната цифра на изтегленото количество е около 2 тона.

Става дума за опаковки от 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив и продаван поне на две места – във верига магазини в Костинброд и в хипермаркет в Търговище. Именно в Търговище в болница били приети двама души, които се оказали натровени с татул и обяснили на лекарите, че са консумирали храна, приготвена с спанака от пловдивското село Златитрап. Когато производителят Ивайло Малджански е разбрал за случилото се, лично е разпоредил спанакът да бъде изтеглен от търговската мрежа.

„Заедно с БАБХ ще изготвим предписание как да бъде унищожен и какви са точните количества. Все още не мога да изчисля загубите си”, каза още фермерът. Той уточни, че няма абсолютно никакво обяснение как се е стигнало до примеса.

„Доста са различни двете растения, като форма и цвят на листата. Нямам обяснения. Не виждам как може да стане нарочно да са били смесени, защото имаме добър контрол върху производството. Все още търсим източника. Откъде е дошъл самият татул, тъй като не го откриваме на полето”, заяви още Малджански.

По думите му обследването на полето с площ от 120 декара, на което е произведен въпросния спанак, не е открило наличие на татул. Обследването е било направено съвместно с инспектори от БАБХ. „Не беше открит татул нито в междуредията, нито в лехите със спанак. Не се откри татул”, бе категоричен фермерът. Той отглежда спанак на общо 280 декара, но иззетите количества са от полето, което е с площ от 120 декара. По думите му е предприел действия по узаконяването на цеха за пакетиране, като вече има регистрационен номер на обекта. Освен спанак, Ивайло произвежда също и броколи, карфиол, зеле и салата „Айсберг”.

Banner 468 x 60 px