Destiny

С нов протест посрещнаха инспекцията на кариерите в Белащица /снимки/

Експерти от Министерството на енергетиката, Регионалната инспекция по околна среда и водите и Инспекцията по труда в Пловдив извършиха проверка в кариерата за добив на инертни материали край Белащица. Там те бяха посрещнати от пореден протест на жителите на населеното място, които настояват за спиране на работата на кариерата и забрана за разкриване на нови площи в находището, предаде репортер на PlovdivNews.bg.

Протестиращите за пореден път изразиха своята позиция, че кариерите са източник на огромен шум и замърсяване на въздуха не само в Белащица, но и в Пловдив. Те поискаха законодателни инициативи, които да не позволяват добив на инертни материали на по-малко 10 километра от населените места. Хората са категорични, че няма да спрат с протестите. Готови са да се обърнат към Европейския съд и Европейската комисия.

Община Пловдив също подкрепи протестиращите. На място бе заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, който отново повтори позицията на общината, че е против отдаването на нови концесии за добив на инертни материали и за удължаване на сега съществуващите.

При последните замервания на мобилна станция на пловдивската екоинспекция обаче, няма превишаване на фините прахови частици и на шума. От фирмата-концесионер заявиха, че привестват всички проверки и са готови да си понесат отговорността в случай, че се докаже, че има нарушения.

Banner 468 x 60 px