Destiny

17 моста на „Хемус“ и „Тракия“ плачат за ремонт

17 моста и други съоръжения по автомагистралите "Хемус" и "Тракия" са за ремонт, защото са в лошо експлоатационно състояние.

"Ако тази и следващата година не извършим тези планови ремонти, ни грози опасността след 3-4 години да затворим в някои участъци и двете магистрали." Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на пресконференция в Министерския съвет вчера.

По време на правителственото заседание миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска от министъра на регионалното развитие да изготви решение, с което да се започне ремонт на всички мостове, които имат нужда от това. Тогава Николай Нанков обяви, че общо 211 моста у нас плачат за ремонт и обеща до 20 август да бъде изготвен график и механизъм, по който ще стартира и ще бъде оссигурено финансирането на ремонта на съоръженията.

През миналата година са ремонтирани 7 моста по двете автомагистрали, тази година се ремонтират 3 моста на аутобана „Хемус", сред които съоръжението на Коренишки дол на 37-ми км., съоръжението на 33,6-и км в посока от Варна към София, близо до тунел "Витиня", съоръжението на Потоп и две мостови съоръжения на АМ "Тракия" - на 20-и километър и на 37-и километър. Ремонтите по двете магистрали ще приключат до 1 ноември тази година, обеща строителният министър.

За последния мост Нанков припомни, че е бил компрометиран, когато преля общинският язовир при Ихтиман. За ремонта на всичките мостови съоръжения, които регионалният министър изброи и са в процес на ремонт, са предвидени над 130 млн. лева

Нанков заяви, че било хубаво, че били изготвени работните проекти и конструктивните становища за ремонт на всичко, което трябва да се ремонтира. А до края на годината ще започне ремонтът на още три съоръжения – две по автомагистрала "Хемус" и едно на "Тракия".

Нанков призова шофьорите да бъдат търпели, преминавайки през участъци, на които текат ремонтни дейности, защото това се прави в името на тяхната безопасност.

Останалите мостове, според възможностите на бюджета, планово ще бъдат ремонтирани в рамките на 2019 - 2020 г.”, коментира Нанков, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов представиха на премиера разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения по магистралите и първокласните пътища, които са в тежко експлоатационно състояние.

"Не трябва да чертаем апокалиптични картини. Съоръженията и досега са поддържани в съответни конструктивни и експлоатационни характеристики, в нелошо състояние, но експлоатационният им срок от 40-45 г. е на път на изтече,допълни още Николай Нанков.

Междувременно вчера заради авария по електропреносната мрежа временно спря токът в тунел "Кривия" на път I-1 /E-79/ Благоевград – Кулата, в района на Кресненското дефиле.

Banner 468 x 60 px