Destiny

Пловдивската школа за народни танци „Луди млади“ с две награди от фестивал в Словения

Популярната пловдивска школа за народни танци „Луди млади“ се завърна с две награди от фолклорен фестивал в Словения. Талантливите танцьори получиха приз за „Най-добра хореография” и награда за „Цялостно представяне“. Те заминаха по покана на Драгана Миркович, известен организатор на няколко престижни международни фестивали, които се провеждат на територията на различни държави в Европа.

В първия ден  от престоя си в Бохинска Бистрица,  едно райско място в Словения с население 5000 човека, пловдивската група бе посрещната лично от Кмета на града.  Танцьорите от „Луди млади“ занесоха в общината рекламни материали на Пловдив, разказаха за богатото културно историческо наследство и традиции в културата и изкуствата, както и за ежегодния Международен фолклорен фестивал, който се провежда на Античния театър.

Кметът, изключително впечатлен от чутото и видяното, заяви желанието си да посети града и фестивала и сподели, че би бил изключително радостен да се запознае с Кмета на града, избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Във фестивалната програма в Бохинска Бистрица участие взеха групи от Сърбия, Словения, България и Турция. Освен „Луди млади“, другият български представил бе  Танцов състав „Жарава“ от с. Първенец, който завоюва наградата за „ Най-добро представяне”.

Всички участници във фестивала посетиха и гр.Идрия, където се провежда прочутия „Фестивал на дантелата”. В недалечното минало Идрия е бил миньорски град, в който се в добивал живак, днес селището се намира под защитата на ЮНЕСКО. След топлото посрещане, оказано на българските групи, интересната и разнообразна програма по време на престоя, както и създадените нови приятелства и професионални контакти, момчетата и момичетата от „Луди млади“ са се амбицирали да върнат жеста, но и да покажат на словенските си домакини прекрасния хилядолетен Пловдив.

Школата за народни танци „Луди Млади“ - Пловдив е създадена през 2009 година в Пловдив. Целта й е  да съхранява и разпространява българските народни музика, песен и танц сред хора от всички възрасти и всички слоеве на обществото. Към 2014 г. сдружението има създадени над десет групи за обучение на народни танци в различни възрастови групи.

"Създадохме Школа за народни танци „Луди Млади“ именно с тази цел - да покорим сърцата и запалим ентусиазма към родния фолклор както на хората, които участват в Школата, така и на публиката, дошла да се запознае с културата, традициите и обичаите на нашия народ.“, разказват ръководителите на школата, които са възпитаници на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, специалност Българска народна хореография. Паралелно с това са работили в Щатен танцов състав към АМТИИ и Фолклорен ансамбъл "Тракия".

Banner 468 x 60 px