Destiny

18-годишната красавица Ива е тазгодишната Царица роза в Карлово

монитор монитор

Стотици чуждестранни туристи от Европа, Япония и Китай окупираха с автобуси центъра на Карлово, за да присъстват на тържествената церемония по коронясването на Царица роза 2018. Те се възхитиха на красотата на тазгодишната избраничка 18-годишната Ива Тонкова от Карлово. Тя поведе традиционното за подбалканския град шествие в чест на Празника на розата, пред което вървяха прочутите гайдари от Калофер. Ива Тонкова получи от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов 24-каратова златна роза на централния площад в подбалканския град.

Тази година празненствата бяха помрачени от протестите на розопроизводители, които се вдигнаха на бунт само преди дни заради ниските изкупни цени на цвета от маслодайната роза „Дамасцена”. Търпението им приключи, когато миналата седмица розоварните престанаха да изкупуват продукцията, като се оправдаха със залежала и непродадена от минали години стока. „Няма как човек да не си помисли с какви прекрасни дарове ни е дарила природата и как Господ ни е съхранил през хилядолетията. Как нашите предци с много дух са преодолявали препятствията, за да имаме това, което днес притежаваме – най-прекрасното кътче на България”, заяви кметът на Карлово.

Той обаче не пропусна да спомене и протестите от предишните дни, като призова депутатите още тази година да приемат Закона за маслодайната роза, за да не се стига догодина до нови протести и неприбрана реколта. Петима посланици присъстваха на церемонията в центъра на града – на Япония, Куба, Израел, Словашката република и на Република Полша. Всички те, както и многобройните туристи можеха да присъстват и на ритуала по розоварене, който се проведе в Бухаловата къща в старинно Карлово. В същото време в центъра на подбалканското градче розоварни изложиха своите продукти, някои от които бяха продавани с голяма отстъпка по случай Празника на розата. В шествието се включиха и мажоретен състав, както и военен духов оркестър.monitor.bg

Banner 468 x 60 px