Destiny

Семейства се молят на Божията майка за рожба

Десетки семейства с надежда за бебе и други, които вече бутат колички с рожбите си, се стичат в навечерието на 21 ноември – Денят на християнското семейство, в прочутата църква „Света Богородица Успение – Златната ябълка” в асеновградския квартал Горни Воден. Вярва се, че именно чудотворната икона на Божията майка в тази черква е помогнала на стотици жени да забременеят и да сбъднат най-голямата мечта в живота си – да гушнат своето дете. За трета поредна година от фондация „Искам бебе” съдействат в организацията на станалия вече традиционен Молебен за чадородие.

Тази година, тъй като 21 ноември се пада в делничен ден, е решено молебенът да се осъществи на 19 ноември от 10,30 часа. Молебенът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския Митрополит Николай. След това мъжете и жените в храма биват благословени поотделно. На всяка жена се дава по една ябълка и бяло коланче.  Според поверието коланчето трябва да бъде носено на кръста всеки ден, а през нощта да стои под възглавницата на жената. Ябълката тя трябва да раздели със своя съпруг, а семките й да засее. Разбира се, не е без значение и вярата. Света Богородица помага само на силно вярващите, които отправят искрени молитви към Бога, казват хората в храма.

Към иконата на Света Богородица в квартала се стичат бездетни семейства от цялата страна, без значение вяра и религия. Родените бебета са стотици, обяснява съпругата на свещеника Николинка Николова. „Даже идват при нас хора, които не са християни, но знаете, че Божията любов е всеобхватна и на всички дава според вярата и молитвата”, казва Николинка, предава Монитор. Чудотворната икона на Божията майка датира от 1620 година, а първото документирано чудо е от 1765 година.

„Празникът, наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Божията майка, чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Свети Свети Кирик и Юлита”, обяснява презвитерата. В ръкописа се разказва за безплодна жена, която закъсняла за службата и не успяла да си вземе анафора. И тъй като го приема за лоша поличба, започнала да се кае и да плаче пред иконата. Свещеникът видял тя колко е съкрушена, разбрал колко е голяма мъката й. Искал да й даде анафора, но нямало и една трохичка. Видял оставена една ябълка зад образа на майката Божия – обикновена ябълка и й я дал да я изяде. След време жената отишла в храма вече бременна. В знак на благодарност жената богато украсила иконата и дала да изковат една ябълка от чисто злато, която дарила на храма, гласи описанието на първото чудо в черквата „Света Богородица Успение”.

Banner 468 x 60 px