Destiny

Днес започват Коледните пости. Ето кои имена празнуват имен ден

Днес започват Коледните пости. Ето кои имена празнуват имен ден petel.bg

14 Ноември – На този ден празнуват всички с името (имената) Филип, Фильо, Филка, Филипина, Филипа.

Народът празнува този ден в чест на кокошата болест мрата, мратиняк, мратинци. Целта е да се умилостиви този лош дух: който мори кокошките.

Коли се ритуално жертва, черно пиле или петле. Коли се от жена, макар че по принцип жена не бива да коли домашно животно. Смята се, че зло ще сполети дома, ако го направи. Мратинячето (жертвата) се коли на прага.

Перушината на петлето се пази и с нея се кади на лехуса, ако се разболее, лекува се и шемет (световъртеж), кади се при кръвоизлив от носа. Главата и краката на жертвата завързват с червен конец и ги окачват зад вратата.

Те пазят къщата от зло, от магия, от напратено и др. Домакинята пръска с шепи просо около къщата и нарича: когато душманите съберат всички зърна, тогава и късмета на къщата да превземат. Следващия ден се празнува за болестта бодеж, дошла от настинка или вятър. Болестта се лекува чрез натриване. загряване, налагане, винаги придружени с баене. Мратински се наричат нощите от 11 (14) до 21 ноември.

Те се смятат дори за по-лоши от Мръсните дни, защото през тях човек може да се разболее от различни болести. Спазват се всички забрани, отнасящи се до Вълчите празници. Особено стриктно спазват забраните жените на овчари, козари, дървари, за да стоят вълците далече от тях.

От 14 ноември започва големият коледен пост. Началото на всеки пост винаги е свързано с важен и преходен период, в който се намира светът, с пренастройката му и преминаването му една времева ситуация в друга. Във времето, в което границата все още не е прекрачена – от есен към зима, от светлина към тъмнина, от топлина към студ, от времето, преди да се роди Спасителя, до неговото появяване сред хората, – светът е все още неподреден и опасен.

Вратите между трите негови свята (горен – рай. долен – ад, среден – земя) са отворени и през тях могат да проникнат страшни за човека създания. Затова се налагат различни забрани и се правят магически заклинания и действия. Постът също е част от подреждането, обозначаването на света, преминаването му от хаос към космос. В още по-голяма степен това важи за двата големи поста -коледен и великденски.

Не се хваща оръжие, защото самите мратници били въоръжени с мартинки.

Banner 468 x 60 px