Destiny

Светила в медицината: Сиамските близнаци от Сливен не могат да бъдат разделени

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен Богдан и Янко е „анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен“. Това се казва решение на медицинския консилиум, сформиран по казуса, разпространено от пресцентъра на „Пирогов“.

Сиамските близнаци се родиха миналия август в Сливен и бяха настанени в Детската клиника по интензивно лечение на „Пирогов“ през септември след прогресивно влошаване на общото им състояние. 

При постъпването си те са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие, пише в решението. Проведени са високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации.

Изследванията са показали тежка увреда на периферните нерви на долните крайници на двата близнака, тежко увреждане на главния мозък на Богдан, липса на мозъчна структура при втория близнак Янко.

Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежи на оперативна интервенция.

Всеки близнак има собствен стомашно-чревния тракт, но с общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето им е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт на двата индивида.

При Янко се установява тежка патология – примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. Богдан е с функционално увредено сърце. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно-съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход както за близнак едно, така и за близнак две.

Богдан е с функционираща дихателна система. При Янко е доказана липса на бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот.

Изследванията са установили и тежка комплексна аномалия на опорно двигателната система. Становището на ортопед-травматолог е, че тежестта на аномалията е такава, че разделянето е практически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.

Според лекарите състоянието на близнаците не позволява въздушен транспорт.

В текста се казва, че решението е взето на базата на становищата на водещи консултанти и специалисти в съответните области. В консулиума са включени началникът на Клиниката по нервни болести за деца в УМБАЛНП „Св. Наум“ и национален консултант по детски болести проф. Венета Божинова, началникът на Клиниката по детска кардиология МБАЛ НКБ и национален консултант по детска кардиология проф. Анна Кънева, началникът на Специализирания детско-хирургичен комплекс УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и национален консулнтант по детска хирургия доц. Христо Шивачев, началникът на отделение по хирургия на ВСМ МБАЛ НКБ и републикански консултант по детска кардиохирургия д-р Стоян Лазаров и началникът на отделение по Детска реанимация в „Пирогов“ д-р Христо Пседерски, проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов“, който е ортопед-травматолог.

Вчера стана ясно, че Фондът за лечение на деца в чужбина няма да помогне на близнаците, именно защото разделянето им е невъзможно.

Семейството обаче заяви, че ще съди Фонда и здравното министерство, защото държавата се е забавила с лечението, а изчакването е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина./бТВ

Banner 468 x 60 px