Замразиха реставрацията на чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир за около 5 години

Реставрацията на чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир е замразена за период от около 5-6 години. Това каза  архимандрит Симон, игумен на Бачковската обител, предава Фокус. По думите му причината е да се установи какъв ще е ефектът от препаратите, с които е обработено дървото на иконата.

„Този процес е част от реставрацията. В момента иконата е херметически затворена. Поставена е рамка от специално и рядко африканско дърво – ироко. То е толкова твърдо и плътно, че не пропуска въздух, вода или дим. Това е важно условие, за да може препаратите, с които е третирано дървото, да подействат и да унищожат всички организми. След този период работата на реставраторите продължава, като те сами ще преценят дали ще обработват дървото или ще трябва да изчакат още. Тоест, към момента вече е приключил един от етапите на реставрацията на чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир, предстои следващ“, обясни архимандрит Симон.

Той припомни, че основната цел на реставрационните дейности е да се укрепи дървото на самата икона, тъй като с течение на вековете то се е овлажнило и е започнало да се разрушава. „Около два века иконата е била скрита горе в планината.

Явно е била облегната на дясната си страна, тъй като там пораженията са по-големи. През периода 2011-2013 година, когато чудотворната икона беше на територията на манастира, но в специална стая за реставрацията, майсторите свалиха всички обкови, дървото внимателно се огледа. Реставраторите направиха разтвори, с които обработиха дървото, след което отново върнаха ризниците на мястото им. Трябваше да направим херметическо затваряне с рамката от ироко. В един по следващ етап дървото ще трябва да се импрегнира и да се стабилизира“, каза още игуменът на Бачковския манастир.

Архимандрит Симон посочи, че чудотворната икона на Света Богородица е в своята херметическа рамка и е на разположение на вярващите. „Нашето изискване беше иконата да остане достъпна, въпреки реставрационните дейности, и затова се постави тази рамка – за да може всеки ден миряните да си взимат благословение от нея. Иконата е в църквата и е достъпна за всички хора, които ежедневно идват и се молят“, подчерта игуменът.

Banner 468 x 60 px