280 000 българи тръгват на път по Великден

280 000 българи тръгват на път по Великден в. Монитор

Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия. Почивката там излиза средно по 465 лева на човек. „Става дума за поклоннически туризъм, защото сънародниците ни посещават църквите и манастирите в тези страни“, коментира Драганов.

Според него тази година ще се реализират голям брой пътувания, защото ще има и условия за сняг по зимните ни курорти. Заради това туристите ще имат възможност да карат ски в планините. Според Драганов вече почти не може да се намери свободно място в балнео, спа и уелнес хотелите, защото били резервирани отрано. Това важи особено за Девин, Хисаря, Поморие, Сандански, Велинград и Кюстендил, които традиционно са най-посещавани.

Предпочитаните пакети пък са тридневните, като почивката у нас излиза средно по около 295 лева на човек.

Заради съвпадението на католическия и православния Великден тази година страната ни ще бъде посетена от около 180 хиляди чужденци, което е със 70 хиляди повече в сравнение с миналата година.

„Интересът е по-голям и заради нискотарифните авиокомпании към България и отсега полетите за тези дати са заети. Най-много посещения ще имаме от съседните Гърция и Сърбия, но и от Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Германия и Скандинавските страни. Така че програмата е доста натоварена“, каза още Румен Драганов.

Много от чужденците идват у нас с цел културен туризъм, като предпочитаните дестинации са София и Пловдив. През последните години за великденските празници също така е отчетен голям интерес и към Банско, Смолян и Самоков. Любители на зимните ни курорти посещавали църквите и манастирите по тези места.

Banner 468 x 60 px