Депутатите приеха на първо четене Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от служебния кабинет миналата година.


С него разширява кръга на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите, и квалифицираните организации, определени от държавите членки на Европейския съюз.
Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове.

Според вносителите прилагането на закона ще осигури високо ниво на защита на икономическите интереси на потребителите и ще насърчи функционирането на вътрешния пазар в полза на потребителите и търговците.

banner

Лидерът на БСП Корелия Нинова обясни, че с този закон хората няма да дължат съдебни такси, защото исковете ще се водят от организация, пише Dnes.bg.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че такъв закон е нужен, но решението е потребителят да може да се откаже от договора без неустойки при индексация.

„Има смисъл да бъде направен качествен проект, който да работи добре. Трябва да има колективни искове, но законът да е работещ и заради това е нужен по-дълъг период за обсъждане преди окончателното приемане на закона“, настоя той.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space