Над 100 учебни заведения, училища и детски градини, от цялата страна отбелязаха Световния ден на рециклирането, а след подадени отчети за проведените занимания, бяха отличени и най-активните от тях, които ще бъдат наградени от координаторите.

Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение. Всички участващи учебни заведения ще получат сертификат “Герои на рециклирането”.

В България, Световният ден на рециклирането се координира от сдружение BG Бъди активен. През тази година, денят бе отбелязан като част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и отново спомогна преподаватели и педагози да ангажират децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Над 100 учебни заведения организираха различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на отпадъчни материали и други. Всички участващи училища и детски градини организираха разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец те събраха над 5 500 кг. Събраното количество от всички учебни заведения, участвали в кампанията е върнато за рециклиране.

banner

Титлата “Герои на рециклирането!” отива при четири учебни заведения, които бяха излъчени от организаторите, след обработване на подадените отчети. На първо място се класира 40 СУ “Луи Пастьор” град София, които са събрали цели 620 кг разделно събрани пластмасови бутилки. Техен подгласник е ДГ “Синчец”, град Варна със събрано количество от 540кг. На трето и четвърто място съответно се нареждат СУ “Христо Ботев”, град Карнобат и ДГ “Европейчета” Враца, съответно с 440кг и 328кг пластмасови бутилки, върнати за рециклиране. И четирите отличени учебни заведения ще имат възможност да поставят Шишеяд на територията на своя двор и с него да ангажират възпитаниците си с темата за разделно събиране на отпадъците. Сред останалите активни учебни заведения, които ще бъдат отличени със специална награда са ДГ 35 “Детска радост”, Варна; СУ “П.Р.Славейков”, Кърджали; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Старо Оряхово; ОУ”Св.П.Хилендарски”-с.Езерче.

Освен в училищата и градините, кампанията се проведе и в десетки градове в страната, в които местни общински администрации и/или НПО организации проведоха инициативи посветени намаляването на отпадъците и рециклирането.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!