“Peak to creek 2023” премина под надслов Спорт #БезОтпадъци и ангажира участниците си с каузата да опазим природата по-чиста. Организатор на събитието е Воден клуб Пловдив, а в състезанието по екстремен триатлон участие взеха 22-ма души.

Триатлонът стартира от хижа Безбог на 25-ти март, като всеки участник се състезава в три дисциплини; ски, колоездене и каяк в бърза вода. Идеята на организаторите бе всеки да стигне със собствени сили от най високата до най ниската точка (с. Места), следвайки естественият път. Всички триатлонци преминаха през начална лекция, свързана с темата за опазването на средата и защо е важно спортните събития да бъдат ангажирани с идеята. По време на състезанието, се използваха единствено бутилки за многократна употреба, а съпътстващ екип се погрижи след участниците, теренът да остава чист. Всеки състезател бе маркиран със стартов номер за многократна употреба. Като част от програмата бе организирано и почистване на река Места, като с помощта на каяци бяха достигнати и труднодостъпни зони. Събраното количество отпадъци е 100кг.

Координатор на проекта Спорт #БезОтпадъци е сдружение BG Бъди активен, а в каландара им са включени над 20 масови спортни събития в цялата страна. Сдружението организира обучение за организаторите на спортни събития, за да им покаже езика на спорта като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти. “Спорт #БезОтпадъци работи за превенция на замърсяването и въвеждане на устойчиви практики за масови спортни кампании и събития. От 2019-та година до сега, сдружението ни е подпомогнало над 200 “чисти” събития в страната, които са организирали разделно събиране на отпадъците си с помощта на доброволци, както и почиствания на терена, на който се провеждат.”, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен – “Масовите събития като фестивали, концерти, спектакли са едни от най-приятните моменти в живота на всеки град. Но освен положителните емоции, те генерират и много отпадъци. Идеята ни е да помислим за отпечатъка, който оставяме след себе си докато се забавляваме или спортуваме, и как можем да го избегнем. По време на събитията насърчаваме посетителите да събират и рециклират отпадъците си, с доброволците разговарят с тях по темата и им дават насоки как да го правят правилно.” По време на всички събития, присъединили се към календара на сдружението, ще бъде поставена и арт инсталацията Шишеяд за събиране на пластмасови бутилки, част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”

banner

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!