Цената на природния газ в Европа се понижи под 40 евро за първи път от повече от година и половина, предават АФП и БГНЕС.

При сутрешните сделки в Лондон цената на бенчмарковия холандски газ TTF достигна 39,65 евро за мегаватчас – последно наблюдавана през юли 2021 г.

Най-ниската стойност е почти девет пъти по-ниска от рекордния връх, достигнат след нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година.

banner

Сметките за енергия обаче остават високи за много домакинства и предприятия.

“Вече сме на повече от половината път… от последния зимен месец и наближаваме пролетта със сезонно много по-слабо търсене на газ”, отбелязват анализаторите на DNB Bank.

“Запасите от газ все още са близки до рекордните за сезона нива и са с 20% над нормалните нива.”

След инвазията на Москва западните държави бяха принудени да се снабдяват с газ извън засегнатата от санкциите Русия, като Норвегия се превърна в основен доставчик за Европа.

Конфликтът в Украйна подхрани рязко нарастващите вътрешни сметки за енергия и по-широката инфлация, предизвиквайки глобални икономически сътресения.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!