Отборът на Юридическия факултет (ЮФ) на Пловдивския университет “Паисий хилендарски” постигна нов успех в областта на международното публично право. Той се класира за международните кръгове на най-елитното състезание по право ,,Джесъп” (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition). Това съобщиха от висшето училище.

Надпреварата се провежда всяка година. Първо тя преминава на национално ниво, след което най-добрите отбори от всяка страна се състезават за титлата във Вашингтон пред очите на най-добрите юристи в света. Самото състезание протича като учебен (симулиран) съдебен процес, в който отборите защитават позициите на ищец или ответник по предварително оповестен казус, като представят своите аргументи пред елитно жури, състоящо се от експерти, практикуващи юристи и действащи съдии.

В един изпълнен с преживявания уикенд отборът в състав студентите от редовно обучение на ЮФ Вяра Трифонова (трети курс), Григор Пейков (трети курс) и Златин Чалмов (четвърти курс) премери силата и дълбочината на своите аргументи с тези на отборите на Бургаския свободен университет (БСУ), Софийския университет (СУ), Нов български университет (НБУ) и Американския университет в България (АУБГ), като спечели правото да пледира на финала на националните кръгове.

banner

До този етап отборът стигна, след като записа три победи и една загуба, а участниците записаха отлични индивидуални резултати, което ги нареди в класацията на най-добрите оратори в страната. На финала отборът на ПУ “Паисий Хилендарски” защитава позицията на ищеца (кралство Агловейл) в казуса. В Съдебната палата в София, където се проведе състезанието, пред погледите на Jessup общността, Григор Пейков и Вяра Трифонова се справиха отлично и представиха своите аргументи пред пълната съдебна зала.

Въпреки че съдиите отсъдиха в полза на ответника, отборът на Пловдивския университет заслужено се класира за международните кръгове на състезанието при конкуренцията на рекорден брой отбори на национално ниво. Това е постижение, което отбор на Университета постига за първи път. Нещо повече – за първи път от 10 години насам за България ще се състезават два отбора от различни университети.

Всичко това е възможно благодарение на ръководството на Юридическия факултет на Пловдивския университет, фондацията “Америка за България”, Американското посолство в България, Апелативен съд-София и Сдружението за международни състезания по право.

Ръководството на ЮФ лично поднесе специални благодарности на студентите участници, както и на треньорите на отбора на Пловдивския университет Яна Обрешкова и Тодор Рогошев (също възпитаник на ЮФ и предишен участник в отбори), без помощта и уменията на които този голям успех не би бил възможен!

През месец април отборът ще замине за Вашингон и ще се изправи срещу ораторите от най-добрите университети в света.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!