Сложна, но високо ефективна схема за киберизмама точи по 50 000 -100 000 евро от български фирми на всеки 3-4 дни. За това сигнализира началникът на отдел “Борба с киберпрестъпността” към ГДБОП Владимир Димитров пред БНТ.

Схемата е известна като “сменен IBAN” и се използва от северно африкански престъпни групи, предимно в базирани в Нигерия. Те влизат в кореспонденцията на български фирми и подменят IBAN-а, към който те се разплащат със свои контрагенти.

“На всеки 3-4 дни имаме българска компания, която е загубила по 50 000 – 100 000 евро, 2 пъти годишно имаме компании, които губят по няколко милиона лева. Възможността да върнем парите е нищожна, тъй като се използват финансови мулета по цял свят”, заяви Владимир Димитров.

banner

Той призова фирмите да проверяват внимателно всяко искане за смята на банковата сметка от страна на контрагент, защото това е сериозна индикация за измама.

Все по-изобретателни стават и педофилите онлайн, предупреди Димитров. Те най-често се свързват със своите жертви във форуми за игри или затворени чат-групи по интереси.

“В подобни затворени чат-групи или групи за игри има и много педофили. Те са големи психолози – действат бавно, методично и печелят доверието на децата. Първо им искат снимка на новия им телефон или на новата им дреха, после на някоя част от тялото им. И ако детето изпрати снимка на част от тялото си, тогава започва изнудването. Най-добрата защита е близостта с детето – да знаем то какво прави, какво го интересува, какво го притеснява и да говорим с него”, каза Димитров.

В случай на кибертормоз или киберпрестъпление родителите могат да подават сигнал на сайта на отдела за борба с киберпрестъпността на ГДБОП, в районните полицейски управления по местоживеене, както и на горещия телефон на ДАЗД.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!