Destiny

Нови разкрития за мистериозните тунели под центъра на Пловдив

Продължават разкритията за мистериозните тунели под центъра на Пловдив. В тях експерти се натъкнаха на мраморни седалки от Античния стадион. Преди седмица живеещите в къщите паметници на културата на метри от Античния стадион алармираха, че техен съсед копае дълбоки, незаконни тунели в основите на сградите, предава bTV.

Най-горният ред от седалките на Античния стадион, обявен за културна ценност през 1995 г., се разкри в един от изкопите пред очите на експертите, които направиха второ обстойно проучване на тунелите. 

„Виждат се големи каменни блокове, които приличат на мрамор и слизат надолу приличат на седалките на стадион, тоест къщата е построена върху седалките едно време“, коментира архитектът Драгомир Портев.

Архитекти, археолози, служители на „Криминална полиция“ и съседи останаха изумени от находките. 

„Сега разчистихме ламарините и отдолу видяхме градеж, дупка покрита със строителен материал и се видяха две седалки, евентуално от римския стадион“, казва архитект Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към Министерство на културата. На този етап не може да се каже дали са изнесени ценни артефакти, казват експертите. 

„Те са доста тежки. Мисля, че единствения начин да се изнесат е чрез техника, която вътре не може да влезе, механизирана, така че нямам идея, не се виждат изцяло, не се вижда да е отчупено парче от тях, за да е извадено. Не е изключено наистина да са част от мраморните седалки на римския Филипопол“, казва археологът София Христева от Археологически музей-Пловдив.

Експертите огледаха и другия дълбок изкоп, чиято цел е неясна на този етап. „Възможно е да продължава и в другата посока. Това не е укрепване. Какво е, не мога да Ви кажа. Основите няма начин да стигат толкова дълбоко, това е повече от един етаж“, коментира архитект Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към Министерство на културата. 

На огледа присъства и инженер конструктор, нает от съседите, който трябва да каже дали сградата е безопасна за обитаване. 

„Реално зидът е разбит, за да се вкопае това ,според неговите думи миналата година било много здраво, аз се консултирах с конструктор който каза, че предвид че има отвори и дупки, това въобще не е стабилно“, казва живеещата в сградата Мария Стефанов.

Мъжът, когото съседите обвиниха, че копае под сградата ,не присъства на огледа. Tой ще получи солена глоба, казват от културното министерство. А археолози ще настояват да проучат терена под сградите.  

Banner 468 x 60 px