Министър Ангелов с добри новини за ситуацията с коронавируса

Министър Ангелов с добри новини за ситуацията с коронавируса Blitz

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта, но явна и отчетлива тенденция.

Това заяви на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

"74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а 64% от интензивните легла също са заети, но се вижда положителна тенденция", подчерта той.

"Това, което от доста време очаквахме да се случи, а по-точно да имаме спад на заболеваемостта, е налице", заяви доц. Ангел Кунчев. 

По думите му сме на 9-о място в ЕС и на 4-о на Балканите по заразяване, а по смъртност сме на второ място по смъртност в Европейския съюз след Унгария. 

"На Балканите Сърбия, Северна Македония, Косово и Турция са преди нас по заболеваемост", добави той. 

"Имаме няколко области с по над 700 болни на 100 000. На първо място е София, после Варна, Перник, Русе и Софийска област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово", заяви Кунчев. 

По думите му трудния баланс между строги мерки и преминаването на върховната точка на третата вълна са налице. 

"Това не трябва да ни успокоява, защото все още хоспитализациите са с високи стойности, но като положителност на тестовете, заболевамост и смъртност, данните са по-ниски", заяви Кунчев.

Според здравния министър вече има отчетлива положителна тенденция в Бургас по отношение на заболеваемостта. 

 

Banner 468 x 60 px