Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания “Винтерсхал Деа” (Wintershall Dea) и австрийската О Ем Ви (OMV) да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в проекти за добив на газ в aрктикческите райони на Русия, предаде Ройтерс.

Според президентски указ, публикуван късно вчера, дяловете на О Ем Ви и “Винтерсхал Деа” в находище “Южно – русское” и проекти в сибирското находище “Ачимов” трябва да бъдат върнати на новосъздадени руски компании.

Най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия от Кремъл идва, след като Владимир Путин обяви действията на Запада след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година като обявяване на икономическа война.

banner

Руски предприемачи придобиха контрол върху някои големи западни активи в Русия, включително осем бирарии на “Карлсберг” (Carlsberg), както и компании на френския производител на храни и напитки “Данон” (Danone) .

Активи за стотици милиарди долари на руската държава бяха замразени на Запад, както и състоянието на руски бизнесмени и инвеститори. Германия пое миналата година контрола върху голямата петролна рафинерия в германския град Швед, която е руска собственост и доставя 90 на сто от горивото за Берлин.

Указът на Путин официализира загубата на контрола върху активите на БАСФ (BASF) и “Винтерсхал Деа”, която е факт от януари 2023 година. Целта на указите е да защити националните интереси на фона на “незаконните и неприятелски действия на Запада по отношение на руските активи”, според Кремъл.

“Винтерсхал Деа” е отчела чиста загуба през 2022 година, която се е понижила със 7,3 милиарда евро, най-вече заради деконсолидацията на компанията в Русия.

О Ем Ви очакваше първоначално да инкасира загуби от 1,5-1,8 милиарда евро заради изтеглянето от Русия.

Всички дейности с руско участие, включително дела на “Винтерсхал Деа” в газопровода “Северен поток”, както и съвместните предприятия с производителя на газ “Газпром” трябва да бъдат законово разделени до средата на 2024 година.

Акциите на О Ем Ви ще бъдат продадени впоследствие на руската компания СОГАЗ, която застрахован “Газпром”

Постъпленията от продажбите ще бъдат поставени в специални сметки, собственост на бившите чуждестранни собственици.

Всички корпоративни споразумения, които са били в сила преди това, вече няма да са валидни, според указите./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!