Ваксинират университетските преподаватели заедно с учителите

Университетските преподаватели също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния план и ще бъдат ваксинирани заедно с учителите и възрастните хора от социалните домове. Това каза за “24 часа” проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите.

От здравното министерство потвърдиха, че се води такъв разговор с образователния министър Красимир Вълчев. В много университети вече има списъци на желаещите да се имунизират преподаватели. Само в Софийския университет такова желание са изразили 60% от работещите, сред които е и ректорът проф. Герджиков.

Според него пълното обхващане на всички желаещи от втората фаза ще отнеме 2-3 месеца, защото става дума за голям брой хора.

Очаква се тя да започне следващата седмица, но засега готовност за това имали малко области. Причината - към ваксинация от втора фаза се пристъпва само ако има осигурени и заделени достатъчно ваксини за всички, заявили се по списъците от първа фаза (медиците), обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов преди ден.

Кои обаче са областите с такава готовност, не стана ясно. Той даде пример само с Бургас, където успоредно ще върви имунизацията на лекарите и учителите. Да достигнем 100 000 ваксинирани до април, прогнозира пък в петък шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това обаче ще се случи, ако бъде утвърдена ваксината и на “Астра Зенека” за Европейския съюз.

“Първата пратка от “Астра Зенека” би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с “Пфайзер”, където се очакват минимум 60 000 дози до средата на февруари. “Модерна” ще върви горе-долу в този път, въпреки че началото е още плахо”, каза Мутафчийски пред БНТ.

В момента България е на последно място от страните в ЕС по темп на ваксиниране с 0,25 на всеки 100 души.

От днес се възобновява провеждането на държавните изпити и защитите на дипломните работи. Това са част от мерките, които здравните власти решиха да разпуснат.

Във вузовете се възстановяват и практическите обучения и изпити по практика, както и присъствените семестриални изпити с практическа част, която не може да се проведе в електронна среда, пише в заповедта на здравния министър от 15 януари.

За училищата се разрешава присъственото провеждане на: приравнителните изпити при преместване на ученик; за определяне на срочна оценка при над 25% отсъствие по даден предмет и невъзможност да се оформи такава; за оформяне на годишна оценка на ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение; държавни изпити за придобиване на професионална квалификация по теория и практика. Разрешават се индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка, ако не може в електронна среда, както и индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище. Областните и общинските кръгове на олимпиади и състезания също може да се организират присъствено при спазване на всички мерки.

В заповедта на министъра е разписано и възобновяването на плановия прием и операции. Освен това се разрешава и провеждането на курсовете по оказване на първа помощ.

Banner 468 x 60 px