Destiny

Бойко Борисов: Категорично съм против пълното затваряне, но трябва да спазваме мерките и да се пазим

Бойко Борисов: Категорично съм против пълното затваряне, но трябва да спазваме мерките и да се пазим Blitz

Тече европейския съвет. Искам да запозная сънародниците с онова, което се случва в момента в ЕС. Всички застанахме с декларация зад Макрон и френския народ, осъждайки терористичните актове. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Борисов съобщи и какво са се разбрали относно общото закупуване на ваксини и тестове за антитела. Както премиерът съобщи по-рано неговите притеснения касаят закупуването на ваксина, чиято ефективност и условия на съхранения не са ясни предварително.

В своето изявление отново споменах, че това можеше да са решения още юли август и сега да сме много по подготвени като Съюз, а не сега да умуваме по различни теми, каза Борисов, коментирайки въпроса с общата ваксина на ЕС. . Освен темата с ваксините, от която вече имаме горчив опит, каза премиерът, е засегната и темата за инфраструктурата.

"Те изискват огромна структура от камиони, самолети, сух лед, фризери - всичко, което е необходимо за тези ваксини", допълни Борисов.

Затова помолих ваксините първо да бъдат раздадени на медицинския персонал, възрастните хора. Да не се вменяват големи допълнителни плащания, каза още той. До този момент за участие във ваксината са 3.5 милиона евро.

За закупуване на ваксините сме отделили 300 милиона евро. Трябва да се определи колко хора ще искат искат да бъдат ваксинирани, защото за такива големи стойности на медицински препарати, ще се търси отговорност. Трябва да преценим внимателно какви са ни възможностите, обясни Борисов.

"Настоях да сме много прозрачни и честни с хората, защото не искам да бъдем страна в битките за успех на фармацевтините компании. Хората трябва да са добре информирани. Необходимите средства са заделени за ваксината.

Днес знаeте, че дойде и лекарството, което купихме и което засега се смята за най-добрата терапия. Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик, който да дава възможност на политическите ръководства да вземат обосновани решения. Аз ще предложа проф. Мутафчийски", каза още Борисов.

Премиерът призова да се спазват вече приетите мерки за борба срещу К-19, за да не е необходимо въвеждането на вечерни часове. Категорично съм против пълното затваряне. Ако се пазим, няма да се налага да има забрани, добави той.

Вижте Европа какво прави, да не правим същото и ние. Нека да няма нужда да се затваряме фитнесите и фризьорските салони, да се затварят ресторанти. Трябва да се самоконтролираме, каза още Борисов.

"Виждате какво става по света. Защо трябва да налагаме ограничения, за да се пазим и да не умират хора и да не задръстени болниците. По-малко празненства и струпване на хора. Най-рано пролетта ще дойде ваксината и затова трябва да се пазим.

Колапсът на европейските финанси е виден, България все още е добре и нашите меки мерки да работи икономиката и парите за бизнеса, дават ефект. Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността за ДДС на ресторантите да е 9% и за храната по къщите", каза Борисов.

Бизнесът трябва да работи, но затова е нужен ред и спазване на дисциплина и дистанция, каза още премиерът и заяви, че заседанието на лидерите на ЕС продължава.

"Недопустимо за мен е пълното затваряне и не искам да се случва в България, въпреки огромният натиск на хората. Ако ни е страх, просто трябва всеки от нас да вземе мерки и няма да се разболяваме. Ако се пазим и сме солидарни с лекарите, нека да спазваме мерките и карантината.

Ето аз вече съм от другата страна и четвърти ден съм болен, но спазва предписанията и си изпълнявам задълженията. Виждате, че и самичък се научих това да го правя.

Затова ви моля да пазим лекарите, за да няма много хора в болниците и да не изнемогнат. Затова нека да спазваме мерките, да носим маски и дистанция", каза още премиерът е продължи участието си онлайн в съвета на ЕС, който се провежда видеоконферентно.

Media

Banner 468 x 60 px