Destiny

Тестват българската ваксина за коронавирус върху мишки напролет

До края на годината в Института по микробиология към БАН ще бъде готов прототипът на българската ваксина срещу COVID-19.

„Смятам, че към този момент се намираме на около 1/3 от пътя до финалната ни цел. Тя е изготвен прототип на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. За да сме сигурни, че този прототип не вреди, той трябва да бъде изпробван първо върху мишки“, сподели пред NOVA д-р Илиян Манойлов от БАН.

Той добави, че въпросните животни се поръчват от специални развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да разреши подобен експеримент в България.

„Би трябвало април-май месец да започнем активно работа с животните“, добавя Манойлов.

Според специалиста, заявките на Русия и САЩ за няколко готови ваксини са политически и те не касаят учените.

„Имаме информация, че въпросните ваксини може и да действат. Това, което прави Русия обаче, не е толкова етично. В САЩ се тестват прототипи на ваксини, които вече са създадени за други вируси“, каза той.

Ученият добави, че в наше време икономиката е много свързана с науката. „Фактът, че редица държави купуват ваксини, без те дори да са произведени говори, че парите се намесват все повече в нашата научна работа. Това не е правилно“, категоричен е той.

Banner 468 x 60 px