Destiny

Как да разграничим симптомите на COVID-19 от тези на грип?

Близо 1500 души са в болници у нас с COVID-19, това показват данните към днешна дата. 79 от тях са в интензивни отделения. През последното денонощие още 603-ма души са се заразили. Направените тестове са 4 602-а. Това означава, че малко над 13% от изследваните са носители на вируса.

На пръв поглед симптомите на грипа и COVID-19 се припокриват. При коронавирусна инфекция обаче е характерна загубата на вкус и обоняние, макар и не при всички. Едва ли има лекар, който може да разграничи грип и коронавирус в първите 24 часа. Казва ни го д-р Даскалова - лекар с опит в диагностицирането и на двата вируса, а обяснението е просто.

"Симптомите на практика доста се припокриват", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар. Ако вдигнете температура, кашляте, заболи ви главата, мускулите или гърлото започват съмненията. Това са общите симптоми, които са и най-чести.

"И двата вируса са респираторни, те се вдишват, поразяват лигавиците на горните дихателни пътища, нос, носоглътка, черва, навсякъде, където има лигавица, вирусът може да се хване", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар. Има няколко симптома, по които все пак се различават - при грипа състоянието настъпва много остро. Температурата е много висока и се задържа в първите 3 до 7 дни от заболяването.

"Буквално, както сега сме здрави, така след половин час вече сме на легло", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар. При COVID-19 симптом е загубата на обоняние и вкус, но не се проявява при всички.

"Там протичането бих го нарекла донякъде малко по-подмолно. Както сме болни, така на следващия ден може да се почувстваме малко по-добре, към вечерта отново да имаме температура и неразположение", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар. "Най-често идва веднага, след като е кихнал или веднага, след като е качил температура", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Точно това не бива да се прави, защото поставя на риск останалите пациенти, а и самият лекар. Съвсем скоро личните лекари ще имат възможност да използват в кабинетите си антигенни тестове - за 20 минути те могат да разграничат дали сте заразени с грип или коронавирус.

"Двоумя се, защото на практика след доказан COVID пациент нямаме ясен алгоритъм какво трябва да направя след това", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар. След всеки положителен пациент кабинетът трябва да се дезинфекцира.

"Затваряме за деня, това не е решение", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар. Така че при първи симптоми се обадете по телефона на личния лекар. Той ще ви изслуша и ще прецени каква е диагнозата.

Banner 468 x 60 px