Destiny

СЗО посочи единственото ефективно лекарство за коронавирус

СЗО посочи единственото ефективно лекарство за коронавирус. За това разказа ръководителят на СЗО Тедрос Адан Гебрейс. Според него само дексаметазон се е доказал ефективен при лечението на тежкото заболяване. Той отбеляза, че наскоро са прекратени опитите с хидроксихлорохин, който се счита за обещаващо лечение на вируса.

Ремдезивир и интерферон също не са доказани като ефективни при лечението на коронавирус. По-рано шефът на СЗО имаше идеята за масов имунитет срещу коронавирус. Той обясни, че масовият имунитет е понятие, което се използва по време на ваксинация, при която населението може да бъде защитено от вируса. Епидемия от пневмония COVID-19, причинена от нов коронавирус, е регистрирана за първи път през декември 2019 г. в Ухан.

На 11 март СЗО обяви, че ситуацията може да се характеризира като пандемия. Според проучване, подкрепено от СЗО, антивирусното лекарство ремдезивир, което се счита за едно от най-обещаващите лечения за Covid-19, не прави много за предотвратяване на смъртността от болестта.

Ремдесивир, който е част от експериментален коктейл, даден на американския президент Доналд Тръмп, когато той се зарази с новия коронавирус миналия месец, е едно от няколкото лекарства, изследвани в голямо проучване, включващо повече от 11 000 души в 30 страни.

Според проучване, публикувано късно в четвъртък вечерта, лекарството "е оказало слаб или никакъв ефект върху хоспитализирания COVID-19, както се доказва от общата смъртност, започване на вентилация и продължителност на болничния престой", пише Блиц.

Данните, които все още не са рецензирани или публикувани в научно списание, изглежда противоречат на поне две големи проучвания в Съединените щати, които показват, че ремдезивир може да съкрати продължителността на болничния престой за пациенти с COVID-19.

Banner 468 x 60 px