Акад. Петрунов посочи кое ще е спасението от К-19 и коя е най-голямата ни грешка

Имунологът акад. Богдан Петрунов призна, че е притеснен от данните за COVID-19 у нас и най-вече смъртните случаи на медиците. Той каза, че те са най-изложени на заболяването. Специалистът изказа критика към неглижирането в ефира на БНТ.

„Моля ви, внимавайте много, защото да не стане така, че няма да има кой да ни лекува. Имам чувството, че нашето общество приема нещата абсолютно спокойно. Навсякъде заведенията са пълни, улиците са пълни, все едно няма нищо. Има хора, които не вярват, че Земята е кръгла и още мислят, че Слънцето се върти около Земята. Ние не може да се съобразяваме с такива хора“, коментира той.

Имунологът обърна внимание, че в цял свят се забелязва вече втора вълна. Относно противогрипните ваксини акад. Петрунов съобщи, че я препоръчва горещо.

„За мен това е нещо задължително. Това е много подходящо в този момент“, отбеляза още той.

Акад. Петрунов подчерта, че няма специфично лечение на коронавируса.

„Остава това, което е бъдещето в медицината, използването на моноклонални антитела, създадени лабораторно, насочени към вируса, които блокират действието на вируса“, каза той и добави, че президентът Доналд Тръмп също е бил така лекуван.

„В борбата с вирусите нямат точно определено лечение. Единствено остава въпросът с откриването на ваксина. Фирмата Астра Зенека предлагат нова ваксина за приложение през носа, която ще бъде много надежда, ако се окаже успешна“, обясни акад. Петрунов.

10-12 ваксини се намират в трета фаза на проучването. Относно коспирацията, че COVID-19 е създаден заради стремежа на фармацефтичните компании да произвеждат ваксини, той каза:

„Извинете, това е просто невежество“.блиц

Banner 468 x 60 px