Destiny

Днес имен ден празнуват хората със златни имена

На 18 октомври Българската православна църква отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница.

Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село Слатино, Мъгленска епархия, по време на Османското владичество. Описват я като изключително красива и благочестива девойка с чисто сърце и смирена душа.

Хубостта й не останала незабелязана сред поробителите и веднъж, докато събирала дърва в гората млад турчин я отвлякъл, за да я склони да му стане жена. Девойката всячески се съпротивлявала и когато той се опитал да я принуди да се откаже от християнската вяра, тя твърдо отказала да приеме.

Тогава турците решили да я принудят, чрез близките  й, като заплашили, че ще ги подложат на най-жестоки мъчения. Уплашени, родителите и сестрите й започнали да уговарят Злата да се подчини и макар и привидно – да приеме турската вяра.

За миг любовта към родителите и към сестрите й изпълнила душата й с колебания. Но любовта към вярата била по-силна.

След като разбрали, че не могат да я склонят, турците я подложили на зверски мъчения.  Подпомогната в страданията от силата на вярата в Иисус Христос, тя понесла стоически мъченията. На 18 октомври 1795 година Злата Мъгленска предала душата си на Бога.

В наши дни, паметта на светицата се почита както от Българската православна църква, така и от гръцката, тъй като родното й място се намира на територията на днешна Гърция, където е известна като Агия Хриси. Иконите с нейния образ се срещат в почти всички български църкви, а в храма„Св. Петка“ в гръцкото село Бориславци (Периклия), изписан през 1862 г., до неотдавна съществувала фреска с образа на българската мъченица със запазен надпис на български език „Света Злата Мегленская“. Той обаче вече е заличен и заменен с текст на гръцки език. На всички изображения, св. Злата Мъгленска носи българска носия.

От 2009 г. насам, по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е учредено и годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ „Българка на годината“, което се присъжда на наши сънароднички допринесли за опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност на българските общности по света.

Имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

 

Banner 468 x 60 px