На 22 октомври т.г. се навършват 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев. По този повод точно в деня на рождението му, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Златю Бояджиев“ организират честване в къща -музей „Златю Бояджиев“ в Стария град (къщата на д-р Стоян Чомаков, ул. „Съборна“ № 18) , където се намира постоянната експозиция на художника. Началото е в 11.00 часа.

Програмата включва две събития. Официално откриване на изложба, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев и представяне на луксозен албум със заглавие: „Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“.

На честването в емблематичната къща ще присъстват Кметът Здравко Димитров, Министърът на културата Кръстю Кръстев и Петър Стоянов – Президент на България (22 януари 1997 – 22 януари 2002), който е и почетен председател на Фондация „Златю Бояджиев“.

banner

Музикален домакин на събитието ще бъдат талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив, които ще се погрижат за музикалния фон.

Изложбата, която ще бъде открита включва творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, както и непоказвани творби на Златю Бояджиев, част от колекцията на КЦМ АД, специално експонирани по повод годишнината. Ще бъде представена и документална изложба за живота и творчеството на художника и лични вещи, предоставени от наследника Златин Бояджиев. Изложбите са подготвени от екип: Валя Ангелова – уредник на къща-музей „Златю Бояджиев“- ОИ „Старинен Пловдив“ и Теодор Караколев от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ със съдействието на Златин Бояджиев.

Албумът с портрети от Златю Бояджиев, съставен от Димитър Пампулов ще бъде представен от издателя арх. Стефан Добрев. Луксозното двуезично издание на български и английски език съдържа множество портрети, събрани в 260 страници. Сред тях са портрети на родители, роднини, велики българи, художници, артисти, писатели, портрети от Париж, личности от близо и далеч, както и портрети от пет частни колекции – на фамилия Бояджиеви, на Боян Радев, на Димитър Инджов, Димитър Георгиев и на Красимир Дачев. В третата част на албума са включени автопортрети на Златю Бояджиев и биография. Цената на албума е 40 лева, той е наличен в къщата и в момента, ще бъде наличен за продажба и в деня на честването.

„Представените в този уникален художествени албум около двеста първокласни портрета от Златю Бояджиев, рисувани първо с дясната ръка (до 1951 г.) и след това с лявата, далеч не обхваща огромното портретно творчество на художника, особено създаденото през втория му период. Това е среща с един изумителен световен феномен в изкуството, безценна част от българското живописно наследство“, подчертава съставителят на книгата Димитър Пампулов. Албумът е издаден с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ и Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“, както и с подкрепата на „Розаимпекс“ ООД и „КЦМ 2000 Груп“.

В същия ден – 22 октомври, за туристи и посетители в къща-музей „Златю Бояджиев“ в следобедните часове е предвидена презентация „Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев“. Тя е на уредника на къщата Валя Ангелова и пренася публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев.

В 16:00 ч. ще има прожекция на документалния късометражен филм „Художникът Златю Бояджиев“, създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора награда за документален филм на първия Фестивал на българския филм „Златна роза“ във Варна през 1961 г. и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.

Прожекцията и презентацията бяха част от програмата на тазгодишните „Празници на Стария град“, в чиито център освен популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, беше и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Входът за събитията е свободен!

За къща – музей „Златю Бояджиев“:

Собственик на къщата в сърцето на Стария град е бил д-р Стоян Чомаков (1817-1893), виден възрожденски деец, един от най-изявените борци за църковна независимост. Той и сред първите дипломирани лекари в Пловдив. Учил медицина в Италия и е специализирал хирургия в Париж. Управител е на първата българска болница, основана в Пловдив след Освобождението. Сградата е построена към 1858-1860 година и е типичен образец на късните симетрични възрожденски къщи, с представителна външна и вътрешна архитектура. Любопитен факт е, че в края на XIX и началото на XX век къщата е била лятна резиденция на княз Фердинанд. От 1984 г. къщата става постоянна експозиция на най-голямата колекция от картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), считан за един от най-самобитните български художници на XX век. Творчеството на художника обединява няколко цикъла в експозицията: „Брезовски цикъл“, който остава основна тема през цялото му творчество; „Миньорски цикъл“ с многофигурни композиции на фона индустриален пейзаж и „Румънски цикъл“, характерен с експресивната техника. Понастоящем къщата е под управление на Общински институт „Старинен Пловдив“

Накратко за Златю Бояджиев:

Златю Бояджиев е роден на 22.10.1903 г. в Брезово, Пловдивско. През 1932 г. завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. Творчеството му се разделя на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който е парализирана дясната половина на тялото му. Няколко години по-късно, Бояджиев отново се връща към живописта, рисувайки със своята лява ръка. През първия период в творбите му се преплитат различни стилови и художествени похвати. В едни платна той изгражда формата плътно и обобщено, с неокласически маниер, а в други използва някои импресионистични техники. В битовите картини от 40-те години формите са синтезирани, вниманието е насочено към отделния детайл, за да се разкрие по-пълно идейния замисъл на творбата. Портретите на Бояджиев от този период се отличават със стегнат и точен рисунък, плътна моделировка на формите и дълбоко вникване в характера на портретувания.

През втория период, без да губи идейна връзка с предходното си творчество, Бояджиев изявява други страни на своята чувствителност и търси нови пластични решения. Интересът му към селския бит се запазва. В картините му обаче навлиза една първична романтика, при която реалното се преплита с чудноватото и приказното. Бояджиев създава стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се с подчертана експресия и драматизъм. Портретите от втория период са още по-охарактеризирани, понякога и чрез средствата на гротеската. Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина. Носител е на редица отличия и награди, сред които: Кирил и Методий – I степен, Лауреат на Димитровска награда, награда за живопис Владимир Димитров – Майстора от СБХ и др. Художникът умира на 02.02.1976 г. в Пловдив.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space