Открита е мраморна, напълно запазена плоча с надпис при спасителни разкопки по мащабен проект в сферата на културата и туризма в Хисаря.
Проектът на Общинската администрация е свързан със социализация и експониране на Римските терми, Южната крепостна порта и Североизточната осмоъгълна кула на античния град Диоклецианопол.

По първоначални данни откритата плоча с надпис датира от около 152 година и е посветена на император Цезар Тит Елий Антонин Август и на Марк Аврелий Вер. Надписът е поставен по времето на управителя на провинция Тракия – Галоний Фронтон и е дарение от Елиа Бендида и нейния съпруг за термите в императорското владение при минералните извори.
Откритието потвърждава досегашното твърдение за строителството на термите през средата на II век.
„Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет “Св. Климент Охридски” вече работи по разчитането на надписа“, обясниха от администрацията в Хисаря.
Експертите определят находките като изключително ценни, защото дават още по-ясна представа за значимостта на термоминералното находище на античния град Диоклецианопол. Според тях, вече е ясно къде точно се е намирал нимфеумът – светилището на нимфите, които са почитани като божества на лековитата изворна вода.
Това е третият епиграфски паметник, открит на обекта по време на спасителните археологически разкопки по проекта на община Хисаря “Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя” по оперативна програма Региони в растеж.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!