Destiny

Жители на пловдивското село Труд, недоволни от системни миризми от централа за производство на газ запечатаха сградата на РИОСВ

На 17.09.2020г. в 19 часа над 50 жители на село Труд се събраха на спонтанен протест пред сградата на РИОСВ Пловдив с искане за оставките на директора инж. Георгиева и инж. Кондаклиева, ръководител "Контрол" в пловдивската екоинспекция.

Недоволството бе провокирано от системното обгазяване на село Труд от централа за производство на газ, намираща се на метри от домовете им. Терорът според тях вече продължава над 5 години, а екоинспекцията твърди, че проблем в селото няма. След обгазяванията от последните дни, за които има десетки свидетели, инспекцията е написала поредното предписание на оператора на централата, което изисква да не се съхраняват суровини на открито на производствените площадки. Такива предписания в годините инспекцията е издавала не веднъж, но контрол по тяхното изпълнение няма и обгазяването продължава.

По време на протеста потърпевшите символично запечатаха входа на екоинспекцията с лозунги, протоколи от проверки, които според тях имат нулев резултат и тиксо. Заканиха се, че това е първата от редицата институции, които смятат да запечатат, защото според тях, както на местно ниво, така и на национално, институциите продават здравето на хората и са безпомощни пред техните проблеми.

Такива акции ще има пред всяка институция замесена в казуса село Труд и призоваваме хора от цялата страна да следват нашия пример, заявиха от " Сдружение бъдеще за село Труд", които от години водят битка за чист въздух.

Banner 468 x 60 px