Destiny

Легендата Йордан Йовчев и олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева подкрепиха трениращи деца с увреждания

Легендарният български гимнастик Йордан Йовчев бе специален гост на представянето на безплатно мобилно приложение в помощ на учители, треньори и родители на деца и младежи с увреждания.

С организираното от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ събитие на тема „Подкрепа за учители и треньори за планиране и организиране на приобщаващи спортни дейности“ се финализира проектът „Спорт за всички“ – ST4ALL, www.st4all.eu, 590416-EPP-1-2017-1-BG-SPO-SCP, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на ЕС.

„Възхищавам се на вас, деца! Благодаря ви, че ни мотивирате със своя несломим дух! Приветствам и Пловдивския университет за благородния проект и всички онези, които полагат усилия хората със специални потребности да не се чувстват забравени, а пълноценни“, каза роденият в Пловдив шампион.

Олимпийските шампионки по академично гребане Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева също изразиха своята подкрепа за децата с увреждания. В градината на хотел „Империал“ присъстваха над 100 деца и младежи с увреждания, занимаващи се със спортове като баскетбол, плуване. Някои от тях са медалисти от състезания, обясни координаторът на проекта от Пловдивския университет Таня Илиева.

„Децата с увреждания изискват любов и специални грижи. Със същите чувства подходих и аз към този проект“, сподели помощник-ректорът по проекти, научни и приложни програми в ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Невена Милева. Инструментариумът на проекта „Подкрепа за учители и треньори за планиране и организиране на приобщаващи спортни дейности“ е ценен с това, че помага на децата със специални потребности да работят заедно с другите.

На събитието бяха направени демонстрации на мобилен и онлайн инструмент за самооценка в помощ на учителя или треньора при оценяване на изучения материал, споделяне на треньорски опит и прилагане на приобщаващи практики при различни видове спортове с участието на хора с и без увреждания. Опит споделиха треньори по баскетбол и таекуондо.

Banner 468 x 60 px