Украинският президент Володимир Зеленски пристигна за среща с министрите на отбраната от страните в НАТО в Брюксел. Той поиска от съюзниците осигуряването на ракети с далечен обсег, като уточни, че това е необходимо за изтласкването на руските сили, нахлули преди повече от година в неговата страна.

„Имаме нужда от конкретни неща – освен ракети, трябват ни също системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси”, посочи украинският държавен глава. Според него Украйна е почти готова да започне преговорите за присъединяване към ЕС. Зеленски призова да се намери начин запорираното руско имущество да бъде използвано за възстановяването на неговата страна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг добави, че на двудневната си среща министрите на отбраната ще обсъдят бъдещото присъединяване на Украйна към Алианса и осигуряването на допълнителна подкрепа за Киев. Той поясни, че предоставянето на средства за противовъздушна отбрана е важно за защитата на хората, реколтата и инфраструктурата в Украйна. По думите му разговорите ще обхванат също борбата с “Ислямска държава” в Ирак, напрежението в Косово и повреждането на газопровод и съобщителен кабел в Балтийско море между Финландия и Естония. Столтенберг заяви, че ако се установи умишлено посегателство над инфраструктура на страна от НАТО, отговорът ще бъде единен и решителен./БТА

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!