Днес е Зетьовден! Ето кой празнува

Православната църква чества на 1 август седемте братя мъченици Макавеи, майка им Соломония и техния учител Елеазар. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.

Втора книга Макавейска в Библията предава трогателно повествование за страданията и поразителната твърдост на духа у старозаветните мъченици. Тя не ни дава имената на доблестните момци. Но древното църковно предание запазило за тях следните имена - Авим, Антонин, Гурий, Елеазар, Евсевон, Алим, Маркел.

Според народните вярвания празникът е известен като Първия Макавей или Зетьовден и др. Денят маркира края на лятото и отлитането на прелетните птици на юг, а природната събитийност неизменно рефлектира в човешкия живот, носейки в себе си посланието за преходност и неизбежност.

На този ден дедите ни са извършвали гадания, свързани с времето през следващите дванадесет месеца. Винаги се започвало от септември, тъй като на Симеоновден /1 септември/ започва църковната нова година.

По традиция от 1 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

Първият ден – Егус се празнува най-много от жените, за да не им се "ядат” пръстите, когато предат прежда. Жените почитат 1 август против болести и рани и по-специално за предпазване от епилепсия. Който работи тоя ден, народното вярване предрича, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде негов добитък. На този ден (Първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка, затова някъде наричат празника Зетьовден. Гощават ги с вино и пресни питки. След празничната гощавка най-възрастния зет започва да гони по-младите из хармана. Това се прави с цел да има по-голям приплод при домашните животни. Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие. Макавеите са свързани с фолклорната метеорология.

От днес започва и Богородчният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август). В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло госби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

Днес имен ден имат всички, които носят красивите имена Макавей, Здравко и Здравка.

Banner 468 x 60 px