Destiny

Всеки пети турист с COVID-19 в Гърция е българин

Властите в Гърция алармираха, че българските туристи сеят COVID-19 по курортите. Сънародниците ни са пристигнали в страната между 1 и 19 юли. Това става ясно от информация, изнесена от заместник-министъра за гражданска защита в страната Никос Хардаляс, цитиран от в. „Катимерини“.

Той заяви, че 76% от всички 295 посетители, дали положителни проби, са от Балканите, като 78 са сърби, 63-ма - българи, 61 - румънци, 23-ма - албанци. От тях 207 са се върнали в страните си, а 53-ма активни са на територията на Гърция, като 35 са оздравели и остават в южната ни съседка, уточнява БТА.

По данни на здравното министерство през последното денонощие само 5 случая на носители на COVID-19 са регистрирани сред пристигащи туристи на летища и пристанища.

Единcтвeният грaничeн пункт зa влизaнe нa туриcти ocтaвa „Кулaтa – Прoмaхoн“. Cтрoгo ce cпaзвa и изиcквaнeтo зa oтрицaтeлeн PCR тecт зa кoрoнaвируc, нaпрaвeн нe пo-къcнo oт 72 чaca прeди влизaнe и прeвeдeн нa aнглийcки език. Зaдължитeлнo e прeдcтaвянe и нa бaркoд oт дeклaрaциятa.

От началото на пандемията до момента в Гърция са регистрирани 4007 потвърдени случая на коронавирус, като от тях активни са само 435. Починалите са 195.

Banner 468 x 60 px