Община Асеновград ще изгради площадки за домашни любимци

По инициатива на заместник-кмета на Асеновград инженер Стоян Димитров се проведе среща с представители на неправителствената организация „Дай лапа“. Тема на дискусията бяха площадките за домашни любимци, кастрация на бездомни кучета и съвместната работа между общинската управа и гражданското сдружение.

Община Асеновград възнамерява да изгради площадка за разходка на домашни любимци в различни части на града. Предвид финансовото състояние на общинската хазна, първоначално идеята е да се стартира с една такава обособена площ, в която да се монтират съоръжения. Припомняме, че има 2 площадки за домашни любимци в квартал „Запад“, които обаче не могат да бъдат ползвани и поддържани или да се разходват средства за тях докато не бъдат отстранени констатираните по-рано нередности, не е приключен проектът и не е приет обектът.

„Целта ни е площадките за домашни любимци да отговарят на всички изисквания, като отправяме апел към ползвателите им – да ги пазят“, каза заместник-кметът Димитров. Предложенията за места, които бяха обсъдени на срещата, са в района на бившето лятно кино – в Градския парк, паркът зад Районната противопожарна служба и на озеленена площ в близост до гарата в Асеновград. Общинската управа очаква от „Дай лапа“ и други идеи за места, които да бъдат обсъдени. Междувременно, община Асеновград ще съдейства на сдружението да бъдат спасени 12 малки кученца, заедно с майка им, които в момента бедстват в село Орешец и вече търсят своите нови стопани.

От неправителствената организация съобщиха, че вече са стартирали благотворителна кампания за събиране на средства за кастрация на безстопанствени кучета и котки. И уверяват, че всичко ще бъде изпълнено в регламентирани и изградени според изискванията помещения и съобразено със Закона за защита на животните. Дарения могат да се оставят в запечатана кутия, поставена в магазин на улица „Цар Иван Асен“ №9 и в община Асеновград. За 7-те месеца на тази година, по инициатива на сдружението, свой дом са намерили 151 бездомни кучета и 50 котки. 30 са безстопанствените кучета, които са били уловени, кастрирани, ваксинирани и чипирани от началото на 2020 г. досега от акции на Зооветеринарния комплекс в Пловдив, с който община Асеновград има сключен договор. От „Дай лапа“ пък съобщават, че те са кастрирали 12 кучета и 19 котки. Община Асеновград подкрепя и идеята на организацията да се проведе информационна кампания, с която да се запознаят гражданите как могат да си осиновят безстопанствено куче или котка, както и да се научат да се грижат за тях.

 

Banner 468 x 60 px