Водещи новини:

Софиянци тичат в Пловдив и Стара Загора за PCR тестове

Софиянци хукнаха към Пловдив и Стара Загора, за да си правят там PCR тестове, пише „Монитор“. Причината е, че масово в сертифицираните лаборатории в столицата няма свободни часове за изследването до края на месеца.

От 15 до 29 юли пък на българско-гръцката граница влизането в южната ни съседка се осъществява единствено след предоставяне на документ за отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа по-рано. След въвеждане на изискването пред болниците и лабораториите пък се извиха опашки за изследване, поради което повечето обекти въведоха предварително записване на часове. На много от местата обаче те са заети до края на месеца. Така на столичани, които са планирали почивка в Гърция в близките дни, се налага да отскачат до други градове.

Списък със сертифицираните лаборатории, които имат право да правят писиар тестове, е публикуван както на сайта на здравното министерство, така и на страницата на Министерството на външните работи.

От понеделник и в „Пирогов” ще се правят PCR тестове за COVID-19 на пътуващи в чужбина, като ще се издава сертификат на английски език, съобщиха от болницата вчера. Изследването ще се провежда сутрин от 8:00 ч. до 10:00 часа, а резултатите ще се получават между 12:00 и 13:00 часа на следващия ден от централна регистратура. Взетите проби се изследват в сертифицирана лаборатория за Real Тиме PCR, уточниха от болницата. За да се изследват пациентите трябва да носят двустранно ксерокопие на личната карта, а ако тестът се прави на дете, е необходимо да се преснима и неговият червен паспорт.

Изследването не изисква ограничение в консумирането на храна и вода. Цената на индивидуалния тест е 100 лв., семейният пакет за 3 човека е 270 лв., а за 4-ма излиза 350 лв., уточниха от „Пирогов“.  

Условието за отрицателен резултат за COVID-19 за влизане в Гърция увеличи драстично броя на направените PCR тестове у нас. Според вчерашните данни в Единния информационен портал за коронавируса направените тестове в страната за последното денонощие са 6526. Броят надвишава с повече от хиляда изследванията от предния ден. Новорегистрираните с коронавирусна инфекция пък вчера бяха 267 души, с което общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 8144 души.

Banner 468 x 60 px