Руска компания подписа споразумение за производство на оксфордска ваксина срещу COVID-19

Фармацевтичната компания "Р-Фарм" подписа споразумение за производство в Русия на ваксина срещу коронавируса, разработена съвместно от британско-шведската компания "АстраЗенека" и Оксфордския университет, предаде ТАСС.

Руската компания планира да доставя препарата в между 30 и 50 страни, заяви днес нейният главен изпълнителен директор Алексей Репик пред руската национална телевизия "Росия-24".

"Оформихме това наше намерение във вид на споразумение в сферата на производството и доставката на ваксината, която е разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет, използвайки технологичните възможности на "Р-Фарм" за реализацията на проекта. При това "Р-Фарм" ще играе ролята на своеобразен хъб за доставка на ваксината в огромен брой страни - в 30, 40 или 50 държави, включително от Близкия изток, Югоизточна Азия, Европа, естествено от ОНД, и разбира се, в Русия", каза Репик.

По-рано британският Национален център за киберсигурност заяви, че руски хакери са се опитали да откраднат информация за разработване на ваксина срещу коронавируса от Великобритания, Канада и САЩ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва няма нищо общо с това.

Ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев отбеляза, че Русия няма никаква необходимост да краде британската ваксина, тъй като АстраЗенека вече е предала технологията на компанията "Р-Фарм".

 

Banner 468 x 60 px