Destiny

Разводите в Пловдив намалели, но има бум на делата за извънреден труд

За първите шест месеца на годината има значително увеличаване на гражданските дела в Районен съд-Пловдив, това съобщи председателят Иван Калибацев. 

Той уточни, че от 2 526 от януари до юни 2019, сега образуваните дела за шест месеца стават 3 013.

Това се дължи както на искове по бързи кредити, така и на множеството заведени дела за извънреден труд. Там най - много са исканията на работещите в затворническата администрация, гранична полиция, полицейски служители и пожарникари, уточни заместник - председателят на Районен съд Александър Точевски, предаде БНР. 

Той каза още, че при тях дори има спад на делата по искове за разводи. От 500 през първите шест месеца на м.г. сега те са  едва 361. От тях тези по искове по Семейния кодекс по взаимно съгласие са 191, отчитат от съда. Съдия Калибацев смята, че от отмяна на извънредното положение до 2 юли, ако то е било причина да се увеличат броя на делата, както посочват някои юристи, то в този месец и половина в РС би следвало да са образувани дела, но ние не сме установили повече такива в Пловдив. 

В полза на потребителя най-често завършват делата по исковете за бързите кредити, уточниха съдиите. Те посочиха, че спазват европейското законодателство, където се толерират потребителите за начислени - допълнителните такси, лихви и неустойки. Потребителят дължи главницата, като най-често споровете са за допълнителните тежести по договора. 

Остава същата и статистиката за искове по Закона за защита от домашно насилие, където са подадени само 100 срещу 103 за миналата година. Това са дела, които в голям процент предшестват делата за разводите и се подават от съпругите. Има и случаи, в които родители съдят децата си, но при тях се касае за болести като алкохолизъм, наркомании и т.н.

Като цяло има намаляване на общия брой производства, като общо образуваните граждански и наказателни дела са 11 494. 

През миналата година да 3 юни са били 14 934. Съдиите смятат, че това се дължи на кризата с Ковид-19, но съдът не е спирал работа.

Banner 468 x 60 px