Нови правила за отпускане на помощи за отопление. Социалното министерство предлага промяна на подоходния критерий и облекчаване на условията за кандидатстване. Така хората, които имат право на помощ, ще се увеличат с около 20%.

Сега отпускането на социални помощи у нас е обвързано с гарантирания минимален доход. Промени в законодателството, които влизат в сила в средата на годината предвиждат социалните помощи да бъдат обвързани с линията на бедност.

“Социалните помощи ще бъдат не пои-малко от 30% от линията на бедност. На тази бедност ще бъде формиран диференцираният доход на база на който уязвимите лица ще получават съответните помощи”, заяви Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

banner

Затова социалното министерство предлага формулата, по която се изчислява доходът за отпускане на помощ за отопление да бъде променена.

“Което дава възможност на лица с по-висок доход да получат тази целева помощ за отопление”, допълни Надя Клисурска.

Досега семействата чиито деца не ходят редовно на училище не са получавали помощ за отопление. Социалното министерство предлага и това да се промени.

“Само за децата, които не ходят на училище в състава на семейството в зависимост от тяхната възраст ще се намалява помощта от 3 до 5%”, поясни Надя Клисурска.

Размерът на помощта ще бъде определен през юли. А увеличението на пенсиите няма да лиши хората с ниски доходи от помощ за отопление.

“Министърът с корекционен коефициент коригира това увеличение на пенсиите, за да не може нито един пенсионер на база на това увеличение да отпадне от възможността да получи подкрепа”, каза още Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

Помощите ще се изплащат наведнъж месец след кандидатстване. Заявления вече ще могат да се подават във всяка дирекция за социално подпомагане.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!