Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и заяви, че тя се нуждае от още средства за възстановяването на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки, предаде Ройтерс.

Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон и поиска близо 55 милиарда долара. От тях 38 милиарда са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а 17 милиарда – за да започне възстановяването на критична инфраструктура.

“Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави“, каза украинският държавен глава.

banner

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на международната общност да продължи да подкрепя Украйна.

Георгиева заяви, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през следващата година, възлиза на между 3 и 4 милиарда долара месечно. Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия.

Георгиева допълни, че през тази година международните партньори са поели ангажимент да отпуснат на Киев 35 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите нужди на Украйна за тази година, но за следващата ще трябват още много средства.

Йелън от своя страна посочи, че през идните седмици САЩ ще отпуснат още 4,5 милиарда долара безвъзмездна помощ на Киев, с което финансовата подкрепа, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще достигне 13 милиарда долара.

Георгиева допълни, че МВФ планира да започне работа с украинските властите за създаването на нов “Украински икономически форум”, който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще проверява финансовите ѝ нужди и ще координира политики за макроикономическото ѝ развитие.

Миналата седмица МВФ одобри нови 1,3 милиарда долара чрез нов механизъм за спешно финансиране, свързано с продоволствения шок в Украйна, допълва БТА. Новите средства са в допълнение към одобреното през март спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара. МВФ отпусна на Киев и 2,2 млрд. долара чрез административна сметка, обясни Георгиева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!