Приключи първата среща на новия политически формат “Европейска политическа общност”. Освен лидерите на 27-те държави-членки на ЕС, в срещата участваха още 17 държави – кандидатки за членство в обединението и напусналата Великобритания. Инициативата е на френския президент Еманюел Макрон.

България беше представена от президента Румен Радев. Основната тема на срещата беше сигурността в Европа на фона на руската инвазия в Украйна. Имаме нужда от повече единство в този все по-сложен свят, каза Макрон на финала на форума.

В обръщението си към участниците в новия политически формат, президентът Зеленски поиска още санкции за Русия и повече оръжие за страната си, за да може тя да накаже руските агресори. Зеленски призова европейските лидери да превърнат новото обединение в “Европейска общност на мира”.

banner

“За да не може руските танкове да не стигнат до Варшава или отново до Прага. За да не може руската артилерия да обстрелва Балтийските страни. За да не ударят руски ракети територията на Финландия или която и да е друга страна”, заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

“Първото силно послание, което искаме да изпратим в допълнение към общата ни идентичност, е, че показахме единството на 44 европейски държави. Казахме ясно, че всички 44 държави осъждаме руската агресия и подкрепяме Украйна. Това има голяма тежест. Знаем, че Европа е разделена в някои отношения, но по този въпрос сме единни”, подчерта Еманюел Макрон, президент на Франция.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!