Destiny

Баневи били закъсали за пари, продават скъпи картини

  • Published in Lifestyle

Николай и Евгения Баневи се връщат в България по Никулден, обяви дъщерята на олигарха Раиса Иванова. Двойката си идва в родината без децата си, защото наследниците на Баневи учат в чужбинско училище, за което вече била изплатена едногодишната им такса за обучение. Майката на Банев - Мария Банева, е във Франция, за да се грижи за тях и да намери по-евтина квартира за пребиваването им там, тъй като семейството било във финансова криза, допълни Раиса.

Баневи все още не били платили на френския си адвокат с оправданието, че нямат пари, пише "България днес". Натоварили близко до тях лице - интериорния архитект на имението им в Бояна - арх. Димитър Дюлгеров, да продаде скъпи картини, между които и творби на Владимир Димитров-Майстора, със средствата от които Баневи да си оправят дълговете. Архитектът от Стара Загора е светило на съвременния дизайн и автор на разкоша в резиденцията на Баневи. Говори се, че именно той е проектирал и изпълнил прочутата сауна на Евгения Банева, копирана от сауната в резиденцията в Шабла на Тодор Живков.

Дюлгеров е далечен роднина на Евгения Банева, а тя пък била в основата на запознанството му с неговата съпруга - туроператор, чийто брат Златин работел за Баневи в комплекса "Русалка".

Като доверено лице на Баневи именно арх. Дюлгеров бил натоварен от тях да изнесе от резиденцията им в Бояна картини и ако успее, да ги продаде. Сами му определили цените на произведенията на изкуството, сред които имало и наддверен иконостас с голяма антикварна стойност.

Проблемът е там, че въпросните картини и други произведения на изкуството, бижута и други скъпоценности били придобити по време на брака на Николай Банев с Дочка Банева и по закон принадлежат и на децата й. Както е известно, Николай Банев-младши се разсинови от мащехата си Евгения и по тази причина не бил в добри взаимоотношения с Баневи.

Между децата на Дочка Банева и Банев- старши висят няколко съдебни дела за дялове от имотите на Дочка Банева, придобити по време на брака й с последния й съпруг.

Веднага след пристигането си у нас Николай и Евгения Баневи ще бъдат арестувани за 72 часа. През това време прокуратурата се очаква да поиска постоянното им задържане, след като официално им повдигне обвинение за пране на пари и данъчни престъпления.

Очаква се олигархът и съпругата му да бъдат настанени и в следствения арест на ул. „Майор Г. Векилски“ №2. Там от месеци пребивава и бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Снимки, разпространени от омбудсмана Мая Манолова, показват, че условията в ареста са изключително мизерни. Стените са с влажни петна заради течове от канализацията, няма и слънчева светлина. Условия, които рязко контрастират с кичозния лукс в имението на Баневи в столичния кв. Бояна. Самото то в момента е запорирано от данъчните и различни кредитори и скоро ще бъде обявено на търг, обясняват запознати.

Banner 468 x 60 px