Destiny

Скандал! Сайтът на Наталия Кобилкина „отвлича“ компютъра ви, за да копае криптовалути (СНИМКИ)

  • Published in Lifestyle

Сайтът на Наталия Кобилкина, познат на широката публика като „Академия: Щастлива жена“, копае криптовалути без позволението на потребителите и без това да е опоменато на страницата, твърди Flagman.bg, позовавайки се на потърпевши. 

За неспециалистите обясняваме: Това означава, че всеки път, когато влизате на този адрес, вашият компютър бива „насилен“ да отдели голяма част от или цялата си процесорна мощ, за да търси Монеро (12-тата най-популярна криптовалута, чиято стойност в момента е около 120 долара за единица).

Академия „Щастлива жена“ предлага обучения за личностно развитие. Сайтът има за цел да подкрепя жените да развиват своя потенциал, да отстояват правата си и да развиват самочувствие и асертивност – това поне е официалното описание. Като всеки друг уебсайт той разчита на доход от реклами, но в случая... и на още нещо.

Сайтът е заразен или умишлено създаден с включени редове код, които отговарят на скрипта Coinhive. Проверка в whorunscoinhive дава положителен резултат, а кратко влизане в изходния код на страницата (F12 за Google Chrome) показва окончателно, че в скрипта е активен

Скриптът е вграден в html кода на страницата и е активен

Ползването на скрипта Coinhive не е незаконно (законодателство за криптовалутите на практика не съществува), но добрата практика изисква от собственика да упомене на видно място в сайта си, че с изчислителната мощ на потребителя ще се копае криптовалутата, пише Questona.

Кобилкина е български сексолог и често нарича себе си семеен терапевт, въпреки че няма серфитикат за това. Провежда семинари в цялата страна на тема „Личностно разивитие на жените“. Тя е родена в Ростов, Русия в семейство на потомствени лекари. През 2013 г. издава първата си книга „69 съвета за секс“, която се превръща в бестселър. Общо има написани 6 книги и десетки семинари зад гърба си.

Дали сексоложката знае, че сайтът й използва неправомерно изчислителната мощ на потребителите си, които обикновено не са добре компютърно грамотни, е неясно. Но фактът е, че подобни скриптове, освен че забавят работата на устройството ви, могат да навредят и на хардуера му.

Факт е и че дори сайтове, сочени за "нелегални", не си позволяват да използват такива схеми, защото те сериозно накърняват достойнството им и могат да се окажат пагубни за съществуването им

Banner 468 x 60 px