Destiny

Лоша новина за всички българи, които пият американски бърбън

  • Published in Lifestyle

С 2 лв. до 3 лв. ще поскъпне най-популярният американски бърбън у нас заради новите мита, които Европа наложи на стоки, които идват през океана. В България годишно се продават около 1 млн. литра американско уиски.

Вносителите на американско уиски в България пресмятат, че 25-те процента мито, което Европа наложи върху американското питие, няма да се прехвърлят директно в чашите ни. Крайната цена всъщност ще е по-висока с между 7 и 10 процента. Макар че не е на първо място, американското уиски у нас държи 17 процента от пазара. Шотландското е най-предпочитано – 60 на сто. Останалите малко над двайсет процента са за ирландското уиски.

Вносителите на уиски у нас се шегуват, че те са част от най-търпеливата индустрия. Спокойно могат да изчакат края на мандата на Доналд Тръмп. Финансисти прогнозират, че българинът ще се адаптира – ако ценовият шок се окаже твърде голям, той ще се пренасочи към продукти произведени в Европа. Така привържениците на бърбъна вероятно ще минат на ирландско уиски. С поскъпването американският бърбън всъщност ще догони ценово ирландското уиски, което е по-предпочитано в България.

Banner 468 x 60 px