Седмото издание на младежкия рок фестивал за авторска музика S`COOL ROCK FEST ще се проведе на 17 и 18 юни в парк Лаута и ще премине под мотото „Рокът за едно по-добро бъдеще“.

Фестивалът е насочен изцяло към изяви на ученически рок групи от цяла България. Условията за участие в него са: групата да е съставена от най-малко 50 + 1 % ученици и да има минимум 3 авторски песни. На сцената тази година ще се изявят между 10 и 12 ученически рок групи, които са предварително подбрани от организаторите.

Водещи и ментори отново ще са членове на популярни рок групи от родната рок сцена. Известна, доказала се и любима на тийнейджърите група, ще закрие фестивала. Преди основните концерти в двата дни ще се провеждат китарни клиники и уъркшопове като съпътстващи събития, с участието на ментори и преподаватели от водещи школи по китара в Пловдив. По този начин младите музиканти ще имат възможност да се запознаят с нови техники на музициране, с идеята те да бъдат насърчавани да овладяват нови знания, умения и да бъдат стимулирани към творчество.

banner

S`Cool Rock Fest 2023 отново ще се превърне в събитие, обединяващо публиката и младите изпълнители на стойностната рок музика в едно цялостно преживяване, едно от предизвикателствата в сферата на музикалното изкуство в града ни. Основна цел на проекта е популяризиране на млади таланти, подкрепа на тяхното творчество и развитието им като бъдещи творци.

Фестивалът няма конкурсен характер и традиционно всички банди получават подаръци от спонсори, вносители на музикална техника, продуцентски компании и други фирми от сферата на музикалния бизнес. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Организаторите от Сдружение “Активна подкрепа за креативност“ и партньори осигуряват всичко необходимо за провеждане на феста – отлична сцена, перфектен звук, уникално осветление и всякаква сценична техника, необходима за доброто представяне. На разположение ще бъде и екип, който да подпомогне организационно бандите на сцената и извън нея.

Всички събития в двата фестивални дни: репетиции, уъркшопи, китарни клиники и самите концерти ще бъдат излъчени на живо във фейсбук страницата на феста https://www.facebook.com/scoolrockfest

Ще бъде създаден кратък филм, който ще представи рок-естетиката, съществуваща извън нощните клубове – новите стилове в рока, актуални сред младото поколение и почти непознати за по-възрастните фенове!

„Реализацията на този проект е нашия начин за борба с проблемите на съвремието, обогатяването на музикалната култура и творческия потенциал на младите хора. Това е идея, която е достойна и постижима, мотивира ни да изграждаме подобни идейни концепции и да вярваме в значимостта на действията ни, защото са в името младите хора – бъдещето на България! Като хора, ангажирани с изучаване, представяне и популяризиране на рок културата, отчитаме необходимостта от реализиране на подобни прояви, даващи възможност за развиване на качествени приоритети и получаване на персонални препоръки и съвети от професионалисти за бъдещето, личностно и професионално израстване на новото, младото, творческо поколение. Чрез представянето на изцяло авторски песни ще стимулираме на младите музиканти в посока на креативност и оригинално творческо мислене“, споделят организаторите от Сдружение “Активна подкрепа за креативност”.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ”.

S’cool Rock Fest се проведе за първи път на 2-ри и 3-ти юни 2012 г., на сцената на Лятно кино “Орфей” в Пловдив и за него имаше подадени заявки за участие от ученически групи от цялата страна. Те бяха допуснати до концертите след преглед и прослушване на записи от изпълненията им от репетиционни или други концерти. Второто издание на фестивала се проведе от март до септември 2016 г. След предварителни прослушвания от март 2016 г. до юни 2016 г., бяха избрани 10 групи за заключителните концерти на 9 и 10 септември 2016 г. Всички те бяха поканени за участие в „Голямото рок междучасие“ от ментора на събитието Димитър Кърнев. Третото издание на S’cool Rock Fest се проведе от март до юни 2017 г. В заключителните концерти участваха групите Rock Dimension, Noise Recursion, Tentative, Snade Band, Apipha, Seconday, Hivemat, Noisy Bastardz, ANONYME, Lost In Eternity, Inspiration rock band, Church of Destiny, Dedroll, AttaXic, Cortège, RedTrigger, Slippers Rock Band (Special Guests). Четвъртото издание на фестивала се проведе на 1-ви и 2-ри юни 2019. Въпреки дъжда и лошото време на S’cool Rock Fest 2019 имаше много фенове и всички видимо се забавляваха. Хедлайнери бяха групата на Никола Стоянов –The Gentlemen. Той е познат на публиката като Тино от сериала «Революия Z», които се включиха с голям ентусиазъм. Събитието беше страхотно, защото даде рамо и поле за изява на ученици. Петото издание се проведе на 12 и 13 септември 2020 г. Изправени пред нови предизвикателства, които пандемията от Ковид 19 постави, подчинявайки се на всички противоепидемични мерки, които трябваше да бъдат взети, фестивалът се проведе при изключително голям интерес, както от страна на групите, така и на публиката, която беше там и подкрепяше всички участници. Шестото издание на S`cool Rock Fest се проведе на 12 и 13 юни 2021 г. Въпреки, че петият фестивал се проведе в условията на пандемията, която ни прикова затворени по домовете, шестото издание на фестивала избухна с много нови групи, нови парчета, възрастовата граница беше в доста различни диапазони, а публиката се увеличава с всяка година. И шестте издания на фестивала преминаха с много публика от фенове, приятели и родители, подкрепящи и аплодиращи младите музиканти. Групите показаха завиден за възрастта си професионализъм. Подкрепяха се една друга, помагаха си, и създадоха приятелство, като много от тях продължават да свирят заедно по концерти. Над 80 групи са взели участие във фестивала до сега. В жанрово отношение фестивалът е много разнообразен, като са застъпени както класическите, така и по-модерните стилове в рока. Всички млади групи с нетърпение очакват следващото издание – седмия S’Cool Rock Fest!

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: plovdivnews1@gmail.com

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!