„Всички заедно можем да направим така, че България да бъде фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа. Нашата цел е да превърнем предизвикателствата във възможности, думите – в действия“. Това заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел на конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България – предизвикателства и възможности“, предаде БГНЕС.

„Свидетели сме на радикално променена международна среда, кризи пред сигурността, руската агресия срещу Украйна, хибридни действия и кибератаки“, коментира външният министър. Габриел отбеляза, че предстоящият стратегически документ за външнополитическите цели ще има за цел да увеличи предвидимостта, публичността и да формира ясен консенсус по външнополитически приоритети. Публичният документ ще има ясен обхват, който да очертае външнополитическата стратегия на България в средносрочен план.

Вицепремиерът посочи, че икономическата дипломация добива нови измерения, а създаването на нови стратегически партньорства е все по-важно.

banner

„Цели региони се разглеждат като единно геополитическо пространство, най-близките до нас са Западните Балкани и Черно море“, каза Габриел.

„Диалогът и дипломацията са мостът за предвидимо планиране и преговори за стабилен, иновативен свят“, добави тя.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space