В прокуратурата са постъпили 3393 сигнала във връзка с проведените местни избори. Броят им е с 52% повече в сравнение с тези получени при предходните местни избори през 2019 г., когато сигналите са били 1774. Това съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова на пресконференция.

Павлова отбеляза, че има ръст и при образуваните досъдебни производства, като до момента те са 231, а към 2019 г. са били 136. Тя добави, че и към момента продължават да постъпват сигнали и да се образуват разследвания.

Видеонаблюдението в изборните секции след края на гласуването изигра своята роля при разкриване на голяма част от този вид престъпления, според Мария Павлова. Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове, каза тя.

banner

От прокуратурата отчетоха, че при отминалите местни избори над 30 000 души са били регистрирани като кандидати за общински съветници и кметове – т.е. лица с имунитет, което е затруднило работата на междуведомственото звено за изборни престъпления, създадено между прокуратурата, МВР и ДАНС.

До момента изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл искане за сваляне на имунитета на четирима души, като това е разрешено от ЦИК и те са привлечени към наказателна отговорност, посочи Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че полицията е локализирала рисковите секции, а получените сигнали са 2767 – предимно за купуване на гласове, унищожаване и повреждане на предизборни материали и корпоративен вот. Най-много сигнали има от областите Бургас, Благоевград и Пазарджик. През седмицата на балотажа са постъпили над 1900 сигнала.

Коцев отбеляза също ръст на сигналите – през 2019 г. те са били 1656, като сега увеличението е с над 65%. Образуваните наказателни производства от МВР на отминалите местни избори са 221, докато през 2019 г. техният брой е бил 102.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!