НАП отново атакува Мегз, дизайнерката здраво закъса

  • Published in Lifestyle

Нова атака на НАП към Миглена Каканашева – Мегз. Този път данъчните удариха фирмата “Мегз 36”. Дизайнерката от Раковски получи акт в размер на 3000 лева заради липса на фискално устройство и респективно неиздаване на касови бележки.

 Фирмата обслужва онлайн бутика на Мегз, а атаката идва след молба на Каканашева за вписване на дружеството по ДДС.

 Според наредбата на министерство на финансите, търговските дружества, които упражняват дейност са длъжни да въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП касови апарати, пише Blitz.

Това обаче не е се случило през 2019 година, когато е била и първата продажба, свързана с дейността на дизайнерката. На 15 април миналата година е била и първата пратка на дрехи до клиентите. За стоката обаче те не са получили касов бон от фирмата, тъй като е била доставена от куриер.

 Именно заради липсата на касов бон, служителите на НАП „забили” акт на Мегз. Наказателното постановление обаче е било отнесено до компетенцията на съда.

 В жалбата си, Каканашева е описала санкцията като незаконна.

 Освен това тя е претендирала и за разходи, свързани с делото. Действително наказанието на фирмата се оказва неоснователно. Причината - в наказателното постановление не е било вписано по какъв начин е била заплатена стоката. Това е важно обстоятелство, тъй като от него може да се съди дали е било необходимо да се предостави касова бележка.  

Според Наредбата, фирмата не е длъжна да издава касов бон и да има фискал, когато плащане е извършено чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод.

 В случая данъчните не са описали как е платена стоката.

 

Banner 468 x 60 px