„Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския „Агент 007“. Това пише британският вестник „Таймс“ по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последниет часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглеждаше малко вероятна предполагаема централа на руска шпионска мрежа, докато не бе обискирана от полицията за борба с тероризма, пише „Таймс“.

Вестникът информира, че в стая в иначе водещия се за тризвезден хотел „Хейди“ близо до кея „Британия“ в Грейт Ярмут полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

banner

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва „007“ в един от неговите имайл адреси. „Таймс“ и „Дейли мейл“ съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като „други дейности, свързани с човешкото здраве“.

От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал „Мейфеър“ и се казва, че тя е „доставчик на прецизни АйТи услуги за медицината, роботиката и АйТи индустрията“.

„Дайли мейл“ цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!