Хартията на последните избори не беше хубава и машините спираха заради нея. Надявам се БНБ да достави качествена хартия за новите избори. USB паметите не са надежден инструмент, скапват се, нямат дълъг срок на годност. Те са 20-25 000. От 2014 г. флашките със сигурност не стават, от 2019 г. също. Това каза за “Твоят ден” Веселин Тодоров, изпълнителен директор на “Сиела Норма”.

“Все още не сме започнали да обсъждаме доставка на машините, може би ЦИК са решили сами да си направят изборите. Те имат право да правят каквото намерят за добре, имат машини, софтуер и source. По сродно авторско право могат да манипулират и променят софтуера, нямат нужда от нас формално. До изборите през април нямаха експерти, които да боравят със софтуера. Може да са наели друга фирма. Може и с промяна в закона да се назначи някой конкретен. Нека който иска, да гласува на хартия. Не е лошо да има две седмици между двата тура”, посочи той. И допълни, че няма проблем скенерът и машината да изработят общ протокол, преброил двата вида гласуване.

Бившият член на Обществения съвет към ЦИК Стоил Стоилов обясни, че машинното гласуване е голям проблем. “Има редица нерешени въпроси. Продължителността на изборния ден, структурата на протокола, квалификацията на СИК, обучението и селекцията на хората от комисиите. Голяма част от тях не са счетоводители и чиновници, а хора с различни професии. Трябва да се анализира образователният им състав и на какво се дължат многото грешки в протоколите”, коментира той.

banner

По думите му със скенера за гласуване резултатът отива в дигитална урна. “Алгоритмите са същите като на машината, те събират резултатите по един и същи начин. Чрез СИМ карти и двете машини веднага могат да пратят резултатите в изчислителен център. Но тъй като има страх от манипулация на картата, пак ще има флашки”, подчерта Стоилов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!