Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила днес, бе съобщено на брифинг на прокуратурата и полицията в Бургас.

Съгласно тях шофьор, задържан да волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство, пише БНТ.

Полицията е задържала шофьор на тир с над 3 промила алкохол. Задържан е и водач на лек автомобил, шофирал под въздействието на наркотични вещества.

banner

Ще бъде доказана собствеността на автомобила – дали е собственост на водача или на работодателя.

И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

“Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг “, заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

“Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана”, допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

“Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас”, допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на “Пътна полиция” с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!